Адвокат Харьків
Марина Братух
Сімейний адвокат
  • Консультації адвоката у Харкові
  • Графік роботи
    з 8:00 до 20:00
  • Харків, пр-т Науки, 27-Б
    Харьків, пр-т Науки, 27-Б
    БЦ Капіталіст, м. Ботанічний сад
записатися на консультацію

Медіація: модний тренд чи сучасна потреба?

27.08.2021

В серпні 2021 року в Одесі відбувся міжнародний форум "Медіація та право", у якому взяли участь медіатори, адвокати, судді, міжнародні експерти. На форумі обговорювалися перспективи розвитку медіації в Україні, необхідність ухвалення профільного закону. Міжнародні експерти Ради Європи поділилися досвідом ефективного застосування медіації для вирішення спорів у країнах Європи.

На міжнародному форумі «Медіація та право» національні експерти разом із міжнародними партнерами обговорили основні стратегії та перспективи розвитку медіації в Україні.

Для довідки: одна з технологій альтернативного врегулювання спорів за участю третьої, нейтральної, неупередженої сторони, яка не зацікавлена в даному конфлікті, — медіатора, який допомагає сторонам розробити певну угоду щодо спору, при цьому сторони повністю контролюють процес прийняття рішення щодо врегулювання спору та умови його вирішення. Використання посередників для вирішення спорів відзначається з давніх-давен, історики відзначають подібні випадки ще в торгівлі фінікійців і у Вавилоні. В Стародавній Греції існувала практика використання посередників (proxenetas). Римське право, починаючи з кодексу Юстиніана (530—533 н. е.), визнавало посередництво. Римляни використовували різні терміни для позначення поняття "посередник" - internuncius, medium, intercessor, philantropus, interpolator, conciliator, interlocutor, interpres, і, нарешті, mediator.

У деяких традиційних культурах до посередника ставилися з особливою повагою і шанували поряд із жерцями чи вождями племені.

Медіація , в її сучасному розумінні почала розвиватися в другій половині XX століття, насамперед, у країнах англо-саксонського права - США, Австралії, Великобританії, після чого почала поширюватися і в Європі. Перші спроби застосування медіації, як правило, стосувалися вирішення спорів у сфері сімейних відносин. Згодом медіація здобула визнання при вирішенні широкого спектру конфліктів та спорів, починаючи від конфліктів у місцевих спільнотах і закінчуючи складними багатосторонніми конфліктами у комерційній та публічній сфері.

Медіація в Україні

На сьогоднішній день в Україні немає профільного закону, який регулює процедуру медіації та встановлює вимоги до медіатора/ оПерший профільний законопроект було зареєстровано у Верховній Раді ще у 2010 р. До 2021 р. було зареєстровано ще 14 законопроектів, але жодного з них так і не було ухвалено.

Тим часом відсутність нормативного врегулювання не перешкоджає ефективному застосуванню медіації в Україні, оскільки медіація дійсно працює і допомагає вирішувати спори набагато швидше і більш якісніше.

Європейський досвід застосування медіації свідчить, що медіація загалом може значно розвантажити суди. Наприклад, в Англії та Уельсі перед судовим розглядом справи сторони зобов'язані зустрітися з медіатором хоча б раз. В Італії через перевантаженість судової системи медіація є обов'язковою у земельних спорах, сімейних спорах, спорах з комунальними службами та спорах з оренди майна. У Німеччині також із окремих категорій справ попередня медіація є обов'язковою. Подаючи позовну заяву до суду, адвокат має подати також документ, що підтверджує попереднє звернення сторін до медіатора з метою врегулювання спору. У Словенії при виборі медіації як способу вирішення спору сторони отримують право на податкові кредити. У Португалії функціонує державна служба, яка надає послуги медіації. У Туреччині на базі шести судів за підтримки Міністерства юстиції працюють медіатори в окремих категоріях справ.

Медіація завжди краща ніж судовий процес,, оскільки вона значно економить ресурси, як матеріальні, так і моральні, які несуть сторони при судових розглядах. Крім того, сторони у процесі медіації, при підготовці загального рішення мають можливість впливати на результат, можуть реалізувати свої інтереси, відобразивши їх у медіаційній угоді. Виконання медіаційних угод набагато ефективніше та результативніше, ніж виконання рішень судів. На практиці до 85% медіаційних угод виконуються сторонами добровільно.

Докладніше: yur-gazeta.com/golovna/mediaciya


Що таке медіація?

Медіація - це технології альтернативного врегулювання спорів за участю третьої, нейтральної, неупередженої сторони, яка не зацікавлена в даному конфлікті, — медіатора, який допомагає сторонам виробити певну угоду щодо спору, при цьому сторони повністю контролюють процес ухвалення рішення щодо врегулювання спору та умови його вирішення

Медіація завжди краща ніж судовий процес?

Медіація значно економить ресурси, як матеріальні, так і моральні, які несуть сторони під час судових розглядів. Виконання медіаційних угод набагато ефективніше та результативніше, ніж виконання судових рішень.

Отримати допомогу медіатора

Як законодавчо регулюється медіація України?

На сьогоднішній день відсутність нормативного регулювання не перешкоджає ефективному застосуванню медіації в Україні, оскільки медіація дійсно працює і допомагає вирішувати спори набагато швидше і більш якісніше.
Адвокат у Харкові
  • позвонить на +380984111955
  • локация
    Харків, пр-т Науки, 27-Б (БЦ Капіталіст, м. Ботанічний сад) ст.метро Ботанічний сад / Шевченківський (Дзержинський район)
  • 7 днів на тиждень, з 8:00 до 20:00