Адвокат Харьків
Марина Братух
Сімейний адвокат
  • Консультації адвоката у Харкові
  • Графік роботи
    з 8:00 до 20:00
  • Харків, пр-т Науки, 27-Б
    Харьків, пр-т Науки, 27-Б
    БЦ Капіталіст, м. Ботанічний сад
записатися на консультацію

Чи можна розлучитися без згоди чоловіка чи дружини?

03.11.2021

Часто клієнти звертаються до адвокатаз питанням про те, якщо чоловік чи дружина не дають згоди на розлучення, то чи можна тоді розлучитися і як це зробити? Відповідь однозначна, - так, розлучитися можна. «Насильно» у шлюбі нікого не втримаєш і якщо один із подружжя хоче розірвати шлюб, а другий – проти, шлюб може бути розірваний у судовому порядку шляхом подання позовної заяви про розірвання шлюбу.

За відсутності згоди чоловіка чи дружини на розлучення, розірвати шлюб можна лише через суд, навіть якщо у вас немає неповнолітніх дітей. Оскільки розлучення через РАЦС передбачає взаємне рішення про розлучення, і подружжя мають бути згодні розірвати шлюб.

Розлучення через РАЦС

Для оформлення розлучення через РАЦС чоловіку та дружині з паспортами необхідно звернутися до органу реєстрації актів цивільного стану, за місцем проживання (реєстрації) одного з них та подати відповідну заяву про розірвання шлюбу.

Важливо! Якщо подружжя має малолітніх (до 14 років) або неповнолітніх (до 18 років) дітей або один з подружжя проти розлучення, то для розірвання шлюбу їм необхідно звертатися до суду.

Розлучення через суд

Розлучитися без згоди чоловіка чи дружини можливо – необхідно підготувати та подати до суду позовну заяву про розірвання шлюбу, додати до неї копії необхідних документів, а також оригінал квитанції про сплату судового збору. Дізнатися реквізити для сплати судового збору, а також сформувати квитанцію для його сплати можна на офіційному сайті судової влади: https://court.gov.ua/affairs/sudytax/

Позов про розлучення (про розірвання шлюбу) подається до районного суду за місцем реєстрації другого з подружжя (чоловіка або дружини), який буде в суді відповідачем у справі, а особа, що подає позов про розлучення – відповідно позивачем. Однак якщо з позивачем (чоловіком чи дружиною) прописані (зареєстровані) малолітні або неповнолітні діти, то позов про розірвання шлюбу позивач може подати до районного суду за місцем своєї реєстрації (прописки), додавши до нього документ, що підтверджує прописку дитини.

Процедура розірвання шлюбу через суд

  • підготувати позовну заяву про розлучення
  • додати до нього копії необхідних документів
  • сплатити судовий збір
  • додати оригінал квитанції про сплату судового збору
  • подати до суду позовну заяву про розірвання шлюбу

Правильно та швидко підготувати заяву про розірвання шлюбу допоможе сімейний адвокат із досвідом роботи у сімейних спорах. Також на консультації у адвоката ви можете з'ясувати питання: поділу майна, батьківських прав та обов'язків, визначення місця проживання дитини, матеріального утримання дитини та інші питання щодо правових особливостей розлучення в Україні.

Суд, за відсутності згоди на розірвання шлюбу чоловіка чи дружини, не має права відмовити у розірванні шлюбу на цій підставі, а може лише дати подружжю термін для примирення – від одного до шести місяців, залежно від обставин справи.

Таким чином, наявність або відсутність згоди чоловіка чи дружини на розлученняд вплине лише на строки розгляду вашої справи судом. Шлюб буде розірвано за рішенням суду, навіть якщо друга сторона заперечує проти розлучення.

Слід зазначити, що позивач має право відкликати свій позов про розірвання шлюбу до закінчення розгляду справи судом, якщо передумав розірвати шлюб і примирився з відповідачем.


Чи можна розлучитися без згоди чоловіка чи дружини?

Розлучитись без згоди чоловіка чи дружини можливо, але тільки через суд. Наявність чи відсутність згоди чоловіка чи дружини на розлучення вплине лише на термін розгляду вашої справи судом.

Чи можна розлучитися через РАЦС?

Якщо одне із подружжя проти розлучення або подружжя має малолітніх чи неповнолітніх дітей, то розлучитися через РАЦС не можна. Розлучення лише через суд.

Як розірвати шлюб через суд без згоди чоловіка/дружини?

Щоб розлучитися без згоди чоловіка чи дружини необхідно:
  • підготувати позовну заяву про розірвання шлюбу
  • додати до неї копії документів
  • сплатити судовий збір
  • додати оригінал квитанції про сплату судового збору
  • подати до суду позовну заяву про розірвання шлюбу
Адвокат у Харкові
  • позвонить на +380984111955
  • локация
    Харків, пр-т Науки, 27-Б (БЦ Капіталіст, м. Ботанічний сад) ст.метро Ботанічний сад / Шевченківський (Дзержинський район)
  • 7 днів на тиждень, з 8:00 до 20:00