Адвокат Харьків
Марина Братух
Сімейний адвокат
  • Консультації адвоката у Харкові
  • Графік роботи
    з 8:00 до 20:00
  • Харків, пр-т Науки, 27-Б
    Харьків, пр-т Науки, 27-Б
    БЦ Капіталіст, м. Ботанічний сад
записатися на консультацію

Легалізація роботи колекторів: Реєстр колекторських компаній та «антиколекторський» закон 1349-IX.

23.10.2021

Нові правила роботи колекторів з 14 жовтня 2021р.
З 14 жовтня надавати колекторські послуги зі стягнення заборгованості зможуть лише ті колектори, які зареєстровані у Реєстрі колекторських компаній Національного банку України.

У березні 2021 року в Україні ухвалено Закон 1349-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1349-20#Text, який встановлює низку вимог для роботи колекторських компаній.

Закон набрав чинності 14 липня 2021 року, а з 14 жовтня 2021 року фактично легалізовано ринок колекторських послуг – тепер надавати послуги з врегулювання простроченої заборгованості за кредитами, позиками, стягненням боргів зможуть лише ті колекторські компанії, які зареєстровані у спеціальному РРеєстрі колекторських компаній Національного банку. України. Таким чином НБУ здійснює нагляд за колекторами та регулює їх діяльність. Норми у новому законі дозволять адвокату більш ефективно захищати інтереси боржника у спорах із боргових зобов'язань.

Колектори поза законом

З 14 жовтня 2021 року колекторським компаніям, які не зареєстровані в Реєстрі НБУ, заборонено здійснювати колекторську діяльність. Перевірити законність роботи колекторів можна на сайті НБУ за посиланням: https://bank.gov.ua/ua/supervision/licensing-nonbanking/reg-cc.

Станом на 22 жовтня 2021 року у Реєстрі зареєстровано 49 колекторських компаній.

Закон також встановлює низку вимог для колекторських компаній щодо взаємодії зі споживачами (боржниками) - етичні правила поведінки для колекторів,, серед яких:

  • обмеження за часом спілкування – заборонено телефонувати боржникам у вихідні, неробочі дні, а також у період з 20-00 до 9-00 годин у робочі дні
  • заборонені погрози, шантаж, розголошення інформації про боржника третім особам, у тому числі і його родичам.
  • заборонено приховувати інформацію про номер телефону, з якого колектор здійснює дзвінок або надсилає повідомлення боржнику
  • заборонено використовувати «автододзвон» більше 30 хв. на добу
  • заборонено вчиняти дії, що завдають шкоди честі, гідності, репутації боржника

Колектор також зобов'язаний надати детальний розрахунок заборгованості та документи, що підтверджують підстави її виникнення, та низку інших вимог та обмежень.

За порушення у роботі колекторів НБУ має право застосовувати до них санкції, а якщо колекторської компанії немає у Реєстрі – санкції (штрафи) можуть бути застосовані до банків та фінансово-кредитних установ, які продали борг такому колектору.

Реєстр колекторських компаній НБУ: https://bank.gov.ua/ua/supervision/licensing-nonbanking/reg-cc.


Що таке «антиколекторський» закон?

"Антиколекторський" закон - це Закон України 1349-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості". Введено в дію 14.07.2021 р.

Яким чином здійснюється нагляд за колекторами та регулюється їх діяльність?

НБУ здійснює нагляд за колекторами та регулює їх діяльність. «Антиколекторський» закон набув чинності 14 липня 2021 року, а з 14 жовтня 2021 року фактично легалізовано ринок колекторських послуг. Надавати послуги з врегулювання простроченої заборгованості за кредитами, позиками, стягненням боргів зможуть лише ті колекторські компанії, які зареєстровані у спеціальному Реєстрі колекторських компаній Національного банку України.

Які правила поведінки для колекторів встановлює «антиколекторський» закон?

Закон також встановлює низку вимог для колекторів щодо взаємодії з боржниками – етичні правила поведінки для колекторів, серед яких:
  • обмеження за часом спілкування – заборонено телефонувати боржникам у вихідні, неробочі дні, а також у період з 20-00 до 9-00 годин у робочі дні
  • заборонено погрози, шантаж, розголошення інформації про боржника третім особам, у тому числі і його родичам.
  • заборонено приховувати інформацію про номер телефону, з якого колектор здійснює дзвінок або надсилає повідомлення боржнику
  • заборонено використовувати «автододзвон» більше 30 хв. на добу
  • ззаборонено вчиняти дії, що завдають шкоди честі, гідності, репутації боржника
Адвокат у Харкові
  • позвонить на +380984111955
  • локация
    Харків, пр-т Науки, 27-Б (БЦ Капіталіст, м. Ботанічний сад) ст.метро Ботанічний сад / Шевченківський (Дзержинський район)
  • 7 днів на тиждень, з 8:00 до 20:00